Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Upoznajte moćnu čičoku

Upoznajte moćnu čičoku

Upoznajte moćnu čičoku

Upoznajte moćnu čičokuMali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu poslednjih godina, a razlog nije pomodarija. Razlog su lekovita svojstva ove biljke. Upoznajte čičoku.

Latinski naziv ove biljke je helianthus tuberosus. Kod nas je pozanta kao čičoka ili divlji krompir, dok je na engleskom govornom području zovu jerusalimska artičoka. U Kini nazivaju je jang điang i u tradicionalnoj medicini koren i lišće ove biljke koristi se kao lek. Veoma je lekovita kada se koristi u ishrani, a upotrebu ima i u farmaceutskoj industriji.

Ovo neobično povrće ima veoma nisku kalorijsku vrednost. Na 100 grama, čičoka sadrži samo 73 kalorije, što je čini idealnom u borbi protiv viška kilograma. Takođe, odličan je izbor za osobe koje pate od poremećaja crevne flore, jer je bogata vlaknima koji pomažu rad crevne flore i regulišu varenje.

Ččoka obiluje i vitaminima i mineralima.
Izuzetno je bogata kalijumom, koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa i fosfora, koji obezbeđuje čvrstinu zubima i kostima. Samo pola šolje sveže čičoke zadovoljiće 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom.

Za razliku od krompira na koji smo navikli, čičoka ne sadrži skrob. Njene krtole bogate su inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare.

Osim toga, sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A i sjajan je izvor esencijalnih aminokiselina.

Čičoka može da koristiti kuvana, pečena i u svežem stanju, iako bi najbolje bilo da je koristite sirovu, tanko narendanu i začinjenu kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Možete da se koristiti i kao dodatak drugim jelima, kao što su kuvani ili pečeni krompir.

KAKO SPREMITI ČIČOKU?
Iako je možete jesti i sirovu, čičoka može biti pravo osveženje na vašoj trpezi u vidu salate ili čorbe.

ČORBA OD ČIČOKE
Potrebno je: 4 krtole čičoke, 2 šargarepe, koren peršuna sa listom, 150 g kuvanog krompira, kašika bezglutenskog brašna, 3 kašike maslinovog ulja, so
Priprema: Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, propržite ih na maslinovom ulju, pa kad porumene dodajte brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu oljuštite čičoku, isecite na kockice i dodajte je ostalom povrću. Kada čičoka omekša, dodajte krompir isečen na kocke, promešajte i ukrasite seckanim lišćem peršuna.

SALATA OD ČIČOKE
Potrebno je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne pomorandže, maslinovo ulje
Priprema: Oljuštite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.


Izvor: Blic Žena

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.