Potrebno je:
220 g šećera
6 jaja (odvojena žumanca i belanca)
1 kašika ruma
prstohvat soli
2 prstohvata praška za pecivo
2 kašike šećera
300 g mlevenih lešnika
1 kašika hlebnih mrvica
Za kremu:
200 ml pavalke za šlag
3 kašike mlevenih lešnika
1 kašičica instant kafe u prahu
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180C, a okrugli kalup za torte prečnika 24 cm, namastite i na dno stavite papir za pečenje, a stranice pospite brašnom.
U posudi mikserom mutite šećer i belanca dok ne postanu penasta, a zatim dodajte rum i lešnike pa sve izmešajte.
U posebnoj posudi mutite belanca sa malo soli, apred kraj mućenja dodajte prašak za pecivo i 2 kašike šećera. 2-3 kašike belanaca dodajte žumancima, sjedinite pa dodajte ostatak i umešajte polako spatulom. Na kraju dodajte hlebne mrvice pa mešajte. Dobijenu smesu sipajte u pripremljeni kalup, temperaturu rerne smanjite na 150C, pa stavite biskvit da se peče 40 minta. Pre nego ga izvadite iz kalupa ostavite da se u potpunosti ohladi.
Za kremu, umutite pavlaku sa šećerom u čvrsti šlag, zatim umešajte lešnike i kafu.
Ohlađenu koru presecite na dva jednaka dela, horizontalno. Jednu koru stavite na tanjir za posluživanje, premažite pripremljenom kremom, pa odozgo stavite drugu koru i po želji celu tortu premažite kremom ili šlagom. Ukrasite celim lešnicima. Izvor:lifepressmagazin.com
Komentari
Komentari