Pomalo zaboravljeno, sočivo je izuzetno hranljiva i lekovita, visokoenergetska namirnica. Odličan je izvor proteina i rastvorljivih biljnih vlakana koja snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, te na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. S druge strane, njegova nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega se smatraju dobrom zaštitom u smanjivanju rizika od pojave karcinoma debelog creva.
Sočivo je pravi rudnik vitamina B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti. Zahvaljujući kalijumu, podstiče izbacivanje vode iz organizma, reguliše krvni pritisak i srčani ritam.
Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata, sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Ova kombinacija sastojaka čini ga idealnom hranom za sve aktivne osobe. Posebno se preporučuje sportistima i ljudima izloženim velikim fizičkim naporima. Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. Dugo održava sitost i energiju i sprečava napade hipoglikemije.
Izvor: Novovsti

Komentari
Komentari