Potrebno je:
1 glavica luka
350 g pirinča za rižoto
300 ml belog vina
600 ml ribljeg bujona
so, biber
500 g fileta losos pastrmke
2 kašike soka od limuna
2 kašike brašna
3 kašike lista žalfije
5 kašika ulja
1 šargarepa
šaka graška
Priprema:
Iseckati luk i prodinstati ga na malo ulja. Dodati pirinač i naseckanu šargarepu i grašak pa nastaviti sa dinstanjem. Nalivati vino i bujon, malo po malo, uz mešanje, kuvati dok ne ispari, pa onda opet doliti tečnost i kuvati kako je opisano. Kuvati dok se pirinač ne skuva i ne iskoristi sva tecnost (oko 30 minuta). Posoliti i pobiberiti.
Iseći ribu na komade, preliti je limunom, posoliti i pobiberiti. Posuti je brašnom. Propržiti žalfiju na ulju, dodati ribu i pržiti je sa strane gde je koža, oko 3 minuta. Okrenuti ribu i pržiti još 2 minuta.
Sipati rižoto u podgrejane tanjire i posuti biberom. Servirati preko losos pastrmku i ukrasiti listovima žalfije (ili nekom drugom začinskom biljkom).
Riblji bujon možete da kupite, a možete i sami da napravite od delova koji staneu kada isfiletirate pastrmku. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari