Gorušica je subjektivan osećaj koji se javlja kod osoba kod kojih želudačni sadržaj prođe u jednjak, a kao po pravilu taj sadržaj ima u sebi i nešto žuči. To je neugodan osećaj pečenja koji se pojavljuje u srednjem ili donjem delu grudnog koša i koji se širi iz želuca prema vratu i može nalikovati srčanom infarktu.
Tegoba se javlja kod osoba koje imaju problema sa funkcijom žučne kese, želuca i dvanaestopalačnog creva, kao i lošijeg zatvaranja jednjačko-želudačnog sfinktera. Češće se javlja kod osoba koje su gojazne i imaju loše navike, te sam jednjačko želudačni sfinkter ne onavlja dobro svoju funkciju - objašnjava gastroenterolog Miloš Toskić iz Doma zdravlja Ristic - članica Medigroup.
Otprilike jedna od pet osoba koje pate od gorušice ublažavanje simptoma i olakšanje mogu osetiti već i ako samo promene životne navike i prehranu. Stalna i uporna gorušica je ozbiljan problem za veliki broj ljudi, ali izbegavanjem “rizične” hrane i povećanim unosom povoljnih namirnica može se postići odličan rezultat.
Tegobe se pogoršavaju posle nepravilne ishrane - obilnijih obeda, konzumiranja alkohola i cigareta. Od hrane najviše smeta masna hrana, začinjena, vruća testa, čokolada, šumeće tablete, sirovo povrće, neki čajevi, gazirana pića – nabraja dr Toskić.
Prema njegovim rečima, kod pojave ovih tegoba savetuje se uobročavanje, manji i češći obroci, izbegavanja namirnica koje smetaju, a nikako ne treba leći na pun stomak ili podizati teret posle obroka.
Savetuje se i korišćenje maslinovog ulja kao izvora masnoće i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda, a svaki zalogaj je poželjno prožvakati barem deset puta.
Probavnim smetnjama je važno pristupati individualno, jer ono što je dobro za jednu osobu, nije nužno dobro i za drugu. Kod pacijenata sa osećajem tegoba savetuje se da se urade određene labaratorijske analize, kao i UZ abdomena, a po savetu lekara i dodatne dijagnostičke procedure.
Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari