Sastojci koji će vam biti potrebni za bujon od graška:
350g svežeg graška
350ml ledene vode
Za grašak pire
100g svežeg graška
10g neslanog putera
Za rižoto
½ glavice crnog luka, isečen na kockice
2 kašike rafiniranog maslinovog ulja (ili 30g neslanog putera)
1 čen belog luka sitno rendani
200g pirinča
100ml belog vina
40g sveže rendanog parmezana
¼ limuna, sok
50ml ekstra devičanskog maslinovog ulja (ili 50g neslanog putera)
Za povrće
5g neslanog putera
120g tikvica, isečene na kriške
140g svežeg graška
40g rotkvica, isečenih na kriške
40g spanaća
morska so i sveže mleveni crni biber
Priprema:
Počnite tako što ćete skuvati grašak. U velikoj šerpi kuvajte grašak oko 1 minut, a zatim zrna graška prebacite u hladnu vodu. (Ovo održava boju i svežinu.) Ohlađen grašak ubacite u blender i mešajtte dok ne dobijete ujednačenu smesu, a zatim procedite da dobijete bujon. Odvojite 100ml za pravljenje pirea od graška i preostalih 500ml za rižoto.
Za grašak pire u maloj šerpi na srednjoj vatri, kuvati grašak i puter 5 minuta, dodajući prstohvat soli. Dodajte 100ml bujona od graška, pustite da proključa i kuvajte još 4 minuta. Prebacite u blender i mutite dok ne postane glatko pa ostaviti da se ohladi.
Za rižoto, u srednje dubokoj šerpi na tihoj vatri, lagano propržite luk na maslinovom ulju sa malo soli, dok ne postane staklast. Dodajte beli luk. Sipajte pirinač i nastavite da kuvate. Zatim sipajte vino, i 500ml bujona, promešajte i ostavite da proključa. Posolite i pobiberite zatim prekrijte poklopcem i kuvajte 20 minuta, ili dok pirinač ne bude gotov.
Kada je rižoto gotov u njega umešajte 200 ml hladnog pirea i parmezan.
Za povrće u šerpu sipajte 50ml vode, puter i prstohvat soli da provri. Dodajte tikvice, pokrijte sa poklopcem i kuvajte na jakoj vatri, a zatim dodajte grašak, rotkvice, i spanać, pokrijte opet i kuvajte u ključaloj vodi oko minut.
Da biste završili rižoto, umešajte u njega sok od limuna i maslinovo ulje. Probajte i začinite po ukusu.Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari