Sastojci koji će vam biti potrebni:
1 veći patlidžan, kašika soli, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice mešavine italijanskih začina (možete koristiti origano, ruzmarin, bosiljak…), 1/3 šolje rendanog parmezana, 1/3 šolje mocarele
Za sos:
2-3 kašičice maslinovog ulja, 3 čena belog luka, usitnjena, 40 g iseckanog paradajza iz konzerve, kašičica začina po želji
Priprema:
Isecite oba kraja patlidžana i ostatak isecite na kolutove debljine 2 cm. Kolutove poređajte na ubrus papir i posolite kako biste iz njih izvukli tečnost. Držite ih tako pola sata. Rernu zagrejte na 200 C. U međuvremenu prirpemite sos. Zagrejte 3 kašičice maslinovog ulja i propržite beli luk. Kada omekša, dodajte mu paradajz, začine po želji i kuvajte dok se ne zgusne. Po želji možete dodati i nekoliko kašika vode. Nakon pola sata stajanja premazanih solju, kolutove obrišite ubrusom i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim ih premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Pecite patlidžan u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Pečen patlidžan izvadite iz rerne i na svaki kolut stavite nekoliko kašičica prirpemljenog sosa, pa preko toga stavite parmezan i mocarelu. Vratie patlidžan u rernu i pecite još nekoliko minuta dok se sir ne otopi.
Napomena: Po želji možete dodati još sastojaka u sos – pečurke, slaninu, šunku… Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari