Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Kafa smanjuje rizik od najopasnije vrste raka kože

Kafa smanjuje rizik od najopasnije vrste raka kože

Kafa smanjuje rizik od najopasnije vrste raka kože

Kafa smanjuje rizik od najopasnije vrste raka kožeAmeričko istraživanje je pokazalo da konzumiranje kafe smanjuje rizik od nastanka raka kože, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje sprovedeno nad 450.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u periodu od 10 godina, pokazalo je da ispijanje kafe može smanjiti rizik od najopasnije vrste raka kože, smrtonosnog malignog melanoma.

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju iz melanocita. Najčešće se javlja na koži, no može nastati i na svim drugim delovima tela u kojima se nalaze melanociti.
Na početku istraživanja osobe prosečne starosne dobi od 63 godine, na kojima je vršeno istraživanje, bile su zdrave, dok je njih 3.000 tokom narednih 10 godina obolelo od raka kože. Naučnici su utvrdili da je kod osoba koje svaki dan redovno piju šoljicu kafe manji rizik od obolevanja od raka kože.
Isto istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje dnevno piju četiri šoljice kafe za 20 posto manji rizik od obolevanja od raka kože.
Ipak, naučnici upozoravaju da bi više od četiri šoljice kafe dnevno moglo izazvati rast krvnog pritiska.
Rezultati pomenutog istraživanja su objavljeni u magazinu "Journal of the National Cancer Institute".
Smatra se da kofein u kafi pomaže u zaštiti zdravih ćelija, ali i sprečava odumiranje ćelija oštećenih ultravioletnim zracima. Ranija istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe može da pomogne u smanjenju oboljenja kao što su moždani udar, dijabetes i rak jetre.

Izvor: Stil magazin

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.