Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Crna so: Zašto je ovaj začin sveti biser indijske kuhinje!

Crna so: Zašto je ovaj začin sveti biser indijske kuhinje!

Crna so: Zašto je ovaj začin sveti biser indijske kuhinje!

Crna soCrna so, takođe poznata i kao Kala Namak i Sanchal, je posebna vrsta indijske vulkanske kamene soli.

Iako je tako nazivaju, ona zapravo nije crna. Ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuvanih jaja.

Dobija se iz vulkanskih područja Pakistana i Indije, a koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan ukus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim indijskim jelima, a vrlo često je i zamena za jaja.

Ovaj začin je takođe vrlo popularan u zapadnom svetu, posebno kod vegana i vegeterijanaca, i to ne bez razloga: veruje se da je crna so odličan izvor gvožđa, da podmlađuje organizam, poboljšava vid, kao i da je dobra protiv nadutosti, zatvora i gorušice, jer stimuliše rad probave.

Indijska medicna crnu so smatra za vrlo zdravu namirnicu, između ostalog i zato što, za razliku od obične soli, ne povećava nivo natrijuma u krvi, pa se preporučuje i onima koji pate od visokog pritiska.


Izvor: Stil magazin

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.