1 kg mladog pasulja, so, voda, 2 kašike masti ili ulja, 2 velika crvena luka, 5 čena belog luka, 5 zelenih duguljastih paprika, 2 kg paradajza, 2 dl ulja, 2 dl jabukovog sirćeta, 1 kašika alkoholnog sirćeta, malo čilija u prahu, 1-2 kašičice slatke crvene paprike, 1/2 kašičice ljute crvene paprike, 3 kašike soli, 3-4 kašike šećera, seckani peršun, 2 dl vode
U velikom loncu na masti ili ulju izdinstajte crveni i beli luk, oboje sitno narezano. Kad luk postane staklast, dodajte papriku i paradajz isečene na kockice. Promešajte i ostavite da otpuste svoj sok. Dodajte so, šećer, čili u prahu, ulje, sirće, slatku i ljutu papriku i peršun. Promešajte i pustite da se krčka. Ukoliko smesa dosta gubi na količini, podlijte sa 2 dl vode. Pustite da se kuva oko dva sata, uz povremeno mešanje. Ako vam fali nečega od začina, dodajte tokom kuvanja. Dok se smesa krčka, skuvajte pasulj u malo posoljenoj vodi. Ocedite ga i ostavite sa strane. Nakon dva sata kuvanja, dodajte pasulj i kuvajte smesu još oko 20 minuta. Vruću pasulj salatu sipajte u vruće tegle, pa omotajte kuhinjskim krpama i pustite da se tako ohlade.
Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari