Sastojci koji će vam biti potrebni
za fil: 125 g kalamata maslina, 5 g inćuna (možete ih izostaviti), 1 velika kašika maslinovog ulja, 2 veća prstohvata svežeg timijana, malo svežeg origana ili bosiljka, kora od jednog limuna, kora od jedne pomorandže, so, biber
za testo: 4 jaja, 1 kašika smeđeg šećera, ¼ kašičice soli, 100 ml maslinovog ulja, 125 ml belog vina ili mleka, 250 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo
za mešavinu sa maslinama: 180 g crnih maslina, 180 g zelenih kalamata maslina,
180 g šunke, 1 kašika brašna
i još: malo maslinovog ulja, malo parmezana, malo krupne soli
Priprema:
Najpre umutite jaja sa malo soli i šećerom. Mutite oko tri minuta najjačom brzinom. Polako dodajte maslinovo ulje i nastavite da mutite. Smanjite jačinu miksera, pa dodajte vino ili mleko. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno pomešali.
U posebnoj posudi pomešajte masline sa jednom kašikom brašna. Ovo će ih sprečiti da padnu na dno testa.
Napravite fil od maslina tako što ćete ispasirati 125 g maslina, inćune, kašiku maslinovog ulja, začinsko billje, koru od limuna i pomorandže, so i biber.
Dobijeni fil dodajte u testo koje ste umutili prethodno. U testo dodajte seckanu šunku i masline koje ste pomešali sa brašnom. Rasporedite testo u tri mala kalupa za pečenje hleba ili u jedan veliki. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Kada izvadite hleb iz rerne obilno ga prelijte maslinovim uljem, krupnom solju i parmezanom. Vratite u rernu na još tri minuta. Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari