Sir delikatesna namirnica koju rado jedemo

Sir delikatesna namirnica koju rado jedemo
Sir delikatesna namirnica koju rado jedemo

Sir je delikatesna namirnica koju svi rado jedemo. U svetu ostoji preko 3000 različitih vrsta sira. Bilo koji sir da konzumirate znajte da je to namirnica visoke biološke vrednosti.
Odavno je poznato da sirevi sadrže nekoliko vrsta minerala i značajne količine kalcijuma, fosfora, vitamina A i D, mlečne masti i belačevine.
Još jedna dobra vest za ljubitelje sira dolazi od “Nature Medicine”. Njihovo istraživanje je dokazalo postojanje organskog jedinjenja spermidin u siru. Spermidin popravlja ćelijska oštećenja i podmlađuje samu ćeliju, reguliše biološki ritam i metabolizam organizmu i na tajnačin pozitivno utiče na dužinu života. Srevi sadrže i triptofan – aminokiselinu koja smanjuje stres i poboljšava san.

U našoj kulinarskoj kulturi najzastupljeniji su polu tvrdi i tvrdi sirevi Trapist, Edamer, Ementaler, Gauda, Čedar, Parmezan i meki sirevi pout Fete i Mocarele.

Sireve treba pažljivo čuvati i servirati. Preporučene temperature za čuvanje sireva su između 4 i 6 stepeni a za posluživanje od 18 do 22 stepana. Ako je moguće sir uvek čuvajte u originalnoj ambalaži ili u vakum posudi da

Sireve možemo poslužiti za doručak, kao predjelo, dodataku uz ručak ili večeru, kao desert uz voće. Različite vrste sireva zahtevaju različite načine sečenja, na kocke, listiće , kriške. Sireve će te najlakše iseći uz pomoć specijalnih noževa.

Nož za sir je savršena pomoć u domaćinstvu i sastavni je deo svake kuhinje. Olakšava pripremu sira za posluženje. Sir je isečen na jednake kriške i spreman za posluženje.

Predlažemo vam:


Svi komentari (0)

Bez komentara