Kora:
200gr Mlečnog ili Bevita keksa
100-150ml toplog mleka
Jagoda krem
425gr pasiranih jagoda (svežih ili zamrznutih)
50gr šećera
1 kesica želatina
Jogurt Mousse
15gr želatina(jedna ipo kesica)
600ml gušćeg jogurta
150gr šećera
1 kesica vanilin šećera
300ml slatke pavlake
Jagoda krem:
Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili sveže očistiti, oprati i iseći a zatim u blenderu izblendirati zajedno sa šećerom.
Kesicu želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri.
Smesu od jagoda zagrejati(paziti da ne provri)na tihoj vatri a onda dodati želatin sve vreme mešajući dok se ne istopi.
Kremu ostaviti sa strane.
Jogurt Mousse:
Slatku pavlaku čvrsto umutiti. Želatin preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da nabubri. Jogurt, šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmešati. Želatin na laganoj vatri rastopiti i uz neprestano mešanje dodati masi od jogurta.Zatim dodati umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmešati.
Na dno kalupa (ø 28cm) poređati keks prethodno namočen u toplo mleko.
Obruč kalupa premazati uljem. Preko keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti jagoda kremom.
Zatim sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promešati viljuškom, da ima izgled kao mermer.
Ukrašavanje:
Od jagoda krema odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove) a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte.
Recept poslala:
Stanislava Čučković
11080 Zemun
Komentari
Komentari