200-250 g integralnih špageta
250-300 g svežih šitake pečuraka
1 veza mladog luka
2 šargarepe
1 slatka paprika
2 čena belog luka
1/3 limuna
ljuta papričica (po ukusu)
susamovo ulje
1 kašika balzamiko sirćeta
so, biber
2 kašike susama
Naseckati šitake pečurke na komadiće srednje veličine, šargarepu i papriku na trakice, ljutu papričicu na sitne komadiće, a mladi luk (samo zeleni deo) – na trakice dužine oko 5 cm. Beli luk sitno naseckati. Zagrejati vodu, posoliti je i kada provri skuvati špagete. Špagete od heljdinog brašna kuvaju se najkraće – svega 5 minuta, dok je za ostale potrebno od 8 do 10 minuta.
Zagrejati u velikom tiganju ili voku susamovo ulje i dodati odmah balzamiko sirće. Staviti u tiganj pečurke i stalno mešajući pržiti ih par minuta. Zatim dodati šargarepu, papriku i ljutu papričicu (u zavisnosti od toga koliko ljuto želite da ispadne jelo). Nakon jednog minuta dodati so, biber, beli luk i sok od limuna. Mešajući propržiti sve još 3-4 minuta. Gotove špagete isprati vodom i dodati u tiganj sa povrćem. Promešati sve, dodati mladi luk i ostaviti na vatri još jedan minut. Na kraju dodati semenke susama.
Izvor: Stil magazin
Komentari
Komentari