500 ml vode
50 g putera
400 g oštrog brašna
3 jaja
1 kašika maslinovog ulja
100 g sitno seckane pančete
300 ml neutralne pavlake
po ukusu belog bibera i soli
Sipati vodu i so u šerpu, dodati puter i staviti na šporet da proključa. U provrelu vodu dodati 400 g oštrog brašna, dobro izmešati i mešati da se zgusne. Skloniti sa vatre i dodavati jedno po jedno jaje mešajući masu mikserom. Dobijeno testo podeliti u 4 dela i od svakog napraviti dugački, tanki valjak. Valjak iseci na 1 cm debele njoke, koje odmah pospemo oštrim brašnom, da se ne zalepe. Za to vreme staviti šerpu sa vodom na šporet i kad voda proključa, ubaciti njoke. Kuvane njoke će se popeti na površinu, odakle se vade rešetkastom kašikom i ostavljaju u cediljku da se isperu a zatim se služe.
Za beli sos zagrejati ulje u šerpi, dodati sitno seckanu slaninu. Čim se dobro proprži,sipati neutralnu pavlaku. Kada provri, kuvati jos par minuta, tek da se blago zgusne. Posoliti i pobiberiti po želji.
Izvor: Stil magazin
Komentari
Komentari