Za testo:
350 g brašna
20 g kvasca
60 g šećera
1 dl mleka
75 g putera
2 žumanceta
1 jaje
rendana kora limuna
Za fil:
250 g mlevenog maka
2 dl mleka
20 g putera
100 g šećera
1 žumance
2 kašike pavlake
Napravite udubljenje u brašnu. Izmrvite kvasac, pa ga pomešajte s kašičicom šećera i 50 ml mlakog mleka. Ostavite kvasac da uskisne desetak minuta. Dodajte sve sastojke i testo dobro umesite. Pokrijte ga i ostavite da raste barem 45 minuta.
U mleko stavite puter i šećer, pa kad prokuva, dodajte mak. Kuvajte kratko uz stalno mešanje, pa ostavite da se ohladi.
Testo premesite i na površini posutoj brašnom rastanjite oklagijom u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Premažite filom od maka i urolajte po dužini. Isecite 12 kolutova, na ivici dva puta zasecite. Stavite ih u podmazan kalup za mafine i ostavite ih da nadođu pola sata. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte žumance s mlekom i time premažite mafine. Pecite ih dok ne porumene.
Izvor: Lisa
Komentari
Komentari