8 žumanaca, 140 g šećera, 2 kašike rendane pomorandžine kore, 125 ml ceđenog soka od pomorandže, 1 kašika likera od pomorandže, 625 ml slatke pavlake, 100 g seckanih suvih kajsija.
Za preliv: 2 pomorandže, 250 ml ceđenog soka od pomorandže, 150 g seckanih suvih kajsija, 30 ml meda, 2 kašike likera od pomorandže
Na paru stavite žumanca, šećer, pomorandžinu koru, sok i liker i uz neprestano mešanje žicom kuvajte oko 15 minuta. Zatim smesu skinite s vatre i procedite kroz gusto sito, pa mutite mikserom dok se ne ohladi. Posebno umutite slatku pavlaku i polako dodajte u pripremljenu masu od jaja. Dodajte kajsije i sve promešajte varjačom. Masu sipajte u okrugli ili četvrtasti pleh prekriven celofanom, dobro poravnajte i pokrijte i odozgo celofanom, pa stavite u zamrzivač 12 sati da se stegne. Za preliv pomorandže isecite tanke kriške. U manju šerpu stavite sok od pomorandže, kajsije i med, pa stavite da lagano vri dok kajsije ne omekšaju. Ostavite da se prohladi, dodajte liker i izmešajte. Zatim dodajte kriške pomorandže i lagano izmešajte. Do služenja stavite u frižider. Pre serviranja, desert iz zamrzivača premestite u frižider na 20 minuta. Skinite gornji celofan, secite željene oblike i prelijte pripremljenim prelivom.
Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari