1 pakovanje testa za lazanje
350 g šampinjona
200 g bukovača
150 g šitake gljiva
100 g vrganja ili 3 kašike sušenih
vezica peršunovog lista
1 ljubičasti luk
4 čena belog luka
250 g gaude
1 kisela pavlaka
3 kašike brašna
1 l mleka
2 kašike maslaca
muskatni oraščić
maslinovo ulje, so, biber
Na maslacu kratko popržiti brašno pa lagano dodati mleko uz stalno mešanje. Začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuvati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselu pavlaku.
Luk, peršun i beli luk iseckajte na sitno. Gljive očistite i narežte. Ako imate suve vrganje, prelijte ih s vrućom vodom, pre upotrebe ih ocedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiešajte beli luk i peršun.
Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom.
Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari