3 tikvice (svaka oko 250 g), 7 jaja, 150 g integralnog brašna, 1,3 kg paradajza, 150 g sira gauda, 2 čena belog luka, komad parmezana (oko 30 g), 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike pinjola (oko 40 g), 2 vezice bosiljka, so i biber
Tikvice operite, osušite i izrendajte u činiju na krupno rende. Žumanca umutite, stavite u činiju sa tikvicama i postepeno, uz stalno mešanje varjačom, dodajte brašno, posolite i pobiberite. Mikserom umutite čvrst sneg od belanaca i pažljivo umešajte u smesu sa tikvicama.
Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. U međuvremenu, paradajz potopite prvo u ključalu vodu, a zatim isperite pod mlazom hladne vode, oljuštite i izvadite semenke. Paradajz isecite na kockice, lagano ispasirajte kroz sito i sakupite sok u maloj posudi.
Pečenu koru izvadite iz rerne, urolajte zajedno sa masnim papirom i poprskajte s malo vode. Ponovo razvijte koru i pažljivo uklonite masni papir. Gaudu izrendajte na krupno rende. Koru pospite kockicama paradajza i gaudom, i ponovo urolajte pomoću masnog papira.
Rolat vratite u rernu da se peče još 20 minuta na 180 stepeni. Za to vreme napravite pesto sos: u blenderu izmiksajte sitno seckan beli luk, parmezan, maslinovo ulje i pinjole, posolite, pobiberite i dodajte sok od paradajza. Rolat isecite na kolutove i servirajte sa pestom.
Izvor: Novovsti
Komentari
Komentari