Mleko 1 litar žumance 4 komada gustin 40 grama šećer 140 grama cimet 1 šipka vanila 1 šipka kora pomorandže 1 komad kora limuna 1 komad Naspite mleko u šerpu, dodajte kore od limuna i pomorandže i po jednu šipku cimeta i vanile. Stavite na vatru srednje jačine da se kuva. U duboku činiju odvojite žumanca, dodajte šećer i gustin. Mutite mućkalicom dok masa ne postane kompaktna. Kada je mleko sa aromama provrilo, skinite ga sa vatre, i preko cediljke naspite u posudu. Promešajte mućkalicom, da se masa izjednači. Potom masu preručite u šerpu u kojoj se kuvalo mleko. Mutite sve vreme. Preručite krem u keramičke posudice. Pospite kristal šećerom. Potom brenerom spalite šećer. Ukoliko nemate kućni brener, šećer rastopite standardno, u tiganju ili šerpici na jakoj vatri, pa potom prelijte krem. Krem Katalana se služi ohlađen. Izvor: Blic Žena

Komentari
Komentari