150 g brašna 100 g maslaca, 50 g šećera, 50 g čokolade, 1 kašika kakaa
Za fil: 2,5 dl jogurta, 3 kašike šećera, 1 kesica želatina, 1 kesica šlaga, 1 dl mleka, 300 g jagoda, 100 g čokolade, 50 g badema, 1 kesica preliva za torte
Zamesite testo od brašna, šećera i maslaca sobne temperature. U smesu dodajte rastopljenu čokoladu i kakao i, ako je potrebno, još malo brašna. Testo zamotajte u foliju i ostavite da stoji u frižideru oko 30 minuta. Razvite testo debljine 0,5 cm, izvadite krugove prečnika 10 cm i obložite namašćene metalne korpice. Izbockajte viljuškom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad se korpice ohlade premažite ih rastopljenom čokoladom da ne bi omekšale kad se stavi fil. Pre nego što se čokolada poptpuno stegne, popite listiće pečenih badema po obodu korpice. Pripremite želatin u prahu po uputstvu sa kesice. Na tihoj vatri zagrejte jogurt i šećer, dodajte želatin i mešajte dok se ne rastvore grudvice. Pomerite sa ringle i ostavite da se ohladi. Umutite šlag sa hladnim mlekom, pa pažljivo spojite sa jogurtom i želatinom. Kada se smesa stegne napunite korpice sa kremom, pa preko nje rasporedite jagode i sve prelijte prelivom za tortu pripremljenim prema uputstvu sa kesice. Desert dobro rashladite pre služenja.
Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari