250 g nemasnog sira
250 g maslaca
250 g brašna
2 kesice vanilin šećera
rendana kora pola limuna
2 žumanca
2 kašike + 0,25 l mleka
7-8 kašika šećera
puding od vanile
2 kašike esencije od maline ili trešnjevače
250 ml slatke pavlake
250 g jagoda (može smrznute)
250 g malina (može smrznute)
250 g crnih ribizli (može smrznute)
250 g crvenih ribizli (može smrznute)
šećer u prahu za posipanje
Nemasni sir ostavite da se ocedi najmanje sat vremena. Zatim ga sa listićima maslaca i brašnom stavite na radnu površinu. Dodajte vanilin šećer i limunovu koru. Sve dobro rukama umesite u čvrsto testo. Zamotajte u foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Namastite pleh i pospite brašnom.
Testo kratko premesite na malo brašna. Dve trećine testa razvaljajte da bude nešto veće od pleha i položite u pleh. Izbodite viljuškom na više mesta. Razvaljajte i ostatak testa. Nožem isecite testo na trake širine prsta. S nekoliko traka obložite ivice podloge od testa. Preostale trake obložite dijagonalno preko toga. Žumanca umutite s dve kašike mleka i premažite gornju površinu traka pa pospite sa tri-četiri kašike šećera.
Testo pecite u vrućoj rerni otprilike 25 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Testo će se za vreme pečenja malo skupiti, što je sasvim normalno.
Za krem, od preostalog mleka oduzmite četiri-pet kašika pa sa pudingom od vanile i ostatkom šećera umutite u glatku smesu. Preostalo mleko skuvajte. Sipajte smesu od pudinga i ostavite da proključa pa sklonite sa vatre da se ohladi. Neprestano mešajte da na površini ne nastanu gromuljice. U krem po želji dodajte esenciju od maline ili trešnjevaču. Slatku pavlaku umutite i dodajte. Ostavite krem da se ohladi. Bobičasto voće, ako je sveže, odvojeno operite, otkinite peteljke i listove. Jagode, ako su velike, isecite na pola ili na četvrtine. Podlogu od testa tanko premažite kremom. Voćem, odvojeno prema vrsti, napunite pojedina polja na testu. Gusto pospite šećerom u prahu i po mogućnosti odmah poslužite.
Izvor: Stil magazin

Komentari
Komentari