450 g rikota sira
4 pune kašike brašna ili griza
2 veća jajeta
rendana korica limuna
15 manjih jagoda
6 - 8 kašika putera
5 kašika prezli
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike šećera
so
U činiji izgnječite sir viljuškom. Dodajte prstohvat soli, žumanca, brašno ili griz i rendanu koru limuna. Mešajte dok se dobro ne sjedini.
U posebnoj posudi penasto umutite belanca. Sjedinite sa mešavinom od sira i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Otopite puter na ringli i dodajte prezle i mlevene orahe. Pržite na puteru dok ne dobije zlatno-braon boju. Sklonite sa vatre i umešajte u tu smesu i dve kašike šećera.
Sipajte vodu u veliku šerpu i posolite, pa ostavite da proključa. Nakvasite ruke i pripremite kašiku za sladoled kako biste dobili knedle iste veličine. Stavite smesu iz kašike na dlan, istanjite i stavite jednu jagodu na sredinu. Oblikujte knedlu obavijajući jagodu testom: ukoliko je potrebno, dodajte još testa i formirajte oblik loptice.
Koristeći veliku kašiku sa rupicama, sipajte formirane knedle u ključalu vodu. Promešajte, da se ne bi lepile za dno šerpe. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih od 3 do 5 minuta. Vadite ih kašikom sa rupama i odmah valjajte u smesu od prezli. Služite ih tople, a po želji, možete ih uvaljati u kristal šećer ili služiti sa dodatnim jagodama.
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari