Za koru: 4 jaja, 180 g šećera, 100 g brašna, 100 g mlevenih badema i pola kesice praška za pecivo
Za fil: 500 ml slatke pavlake, kesica šlag fiksa, 2 kašike vanilin šećera, 4 kašike kakao praha i 3 kašike likera "bejlis" ili viskija. Za ukrašavanje: 100 g pečenih badema i strugana čokolada
Umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom šećera, a žumanca sa ostatkom šećera. Prosejano brašno pomešajte s praškom za pecivo i mlevenim bademima. Dodajte umućena žumanca, pola količine snega od belanaca i mešajte varjačom dok testo ne bude glatko, pa umešajte ostatak belanaca. Testo sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni 35 minuta. Ohlađenu koru izvadite iz kalupa i isecite horizontalno na tri sloja. Za fil umutite slatku pavlaku sa šlag fiksom i vanilin šećerom, ostavite 5-6 kašika za ukrašavanje torte, u ostatak dodajte kakao i liker ili viski, pa nafilujte tortu. Celu tortu namažite ostatkom krema, ukrasite šlagom, seckanim pečenim bademima i struganom čokoladom.
Izvor: Novovsti
Komentari
Komentari