1/2 šolje kinoe, potopljene preko noći ili na par sati
1/2 šolje špargle isečene na centimetar
1/2 šolje batata ili slatkog krompira, isečenog na kockice
1 avokado*
1 kašika devičanskog maslinovog ulja
1 luk
1/2 kašičice mlevenog semena korijandera
1/2 kašičice slatke paprike
1-2 kašike seckanog svežeg timijana
nerafinisana so
Potopljenu kinou ocedite, jednom isperite i dodajte vode da ogrezne i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Ostavite je sa strane da se ohladi, dok na pari skuvate šparglu i slatki krompir dok ne omekšaju. Avokado presecite na pola, izvadite semenku, nožem isecite na kockice i kašikom ih izvadite iz kore i sve povrće dodajte kinoi.
Na maslinovom ulju lagno ispržite luk dok ne porumeni i karamelizuje se jedno 10 minuta, dodajte mlevene začine, sveži timijan i malo nerafinisane soli ako hranite decu stariju od godinu dana (2g soli na dan je maksimum za decu od godinu dana), sve još minut-dva propržite pa dodajte u posudu sa kinoom i povrćem. Poslužite u lepim staklenim posudama da se sve boje vide.
Napomena: Kada kupujete avokado, odaberite neki meki lagano ga stiskajući šakom a ne prstima, u suprotnom lako dobije modrice. Deci to uvek bude smešno, ali kroz to nauče i da se nežno i pažljivo odnose prema drugovima, životinjama i drugim stvorovima koji lako dobiju modrice - uključujući i avokado.
Izvor: Sensa
Komentari
Komentari