280 g brašna
150 g šećera
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
rendana kora od 2 pomorandže
60 g putera
1 jaje
180 ml ceđenog soka od pomorandže (2 veće pomorandže)
50 g kandiranih korica od limuna i pomorandže
50 g suvih brusnica
50 g crne čokolade u komadićima
50 g lešnika
šećer u prahu za posipanje
Dve veće pomorandže dobro oprati, osušiti pa izrendati koricu. Iscediti sok, odvojiti 180 ml. Ako nema dovoljno, dodati malo soka od limuna ili obične vode.
U posudu za mešenje sipati prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, so i izrendanu koricu pomorandže.
Dodati na kockice isečen hladan puter, rukama utrljati puter u testo, dok puter prestane da se raspoznaje i testo postane mrvičasto. Dodati jaje i sok od pomorandže, izmešati. Umešati kandirane korice limuna i pomorandže, brusnice, čokoladu i lešnike i ovlaš promešati.
Testo sipati u duguljasti četvrtasti pleh obložen papirom, ili dobro namašćen i pobrašnjen pleh za srneća leđa. Peći na 180° oko 40 minuta.
Ako je kolač pečen obložen papirom odmah ga izvaditi, odvojiti od papira i staviti na rešetku da se hladi. Ako je pečen u podmazanom i pobrašnjenom plehu, ostaviti da se dobro ohladi pre vađenja iz kalupa. U oba slučaja, sačekati da se kolač potpuno ohladi pre sečenja, jer što duže odstoji manje će se mrviti pri sečenju. Po želji posuti prah šećerom.
Izvor: Stil magazin
![Hleb od pomorandže](https://kaufmax.rs/files/articles/6/4/9/2649/_thumb/2649-hleb-od-pomorandze_0-big_jpg.jpg?v=1646239038)
Komentari
Komentari