Za testo
200 g maslaca, 150 g šećera, 5 jaja,200 g brašna, 100 g mlevenih lešnika, 3 kašičice praška za pecivo, 2 kašike kakaoa, 125 g suvog grožđa, 100 g mrvica gorke čokolade
Za fil
400 ml pavlake, 2 kesica učvršćivača za šlag, 2 vanilin šećera, 2 kesice čokoladnog krema u prahu,2 kašike kakaoa
Za ukrašavanje
300 g mlečne čokolade, 100 g mlevenih oraha, listići badema
Testo
Rernu zagrejati na 175 stepeni. Umutiti mekani maslac i šećer. Jaja dodati jedno po jedno i dalje mešati, dok se šećer ne istopi.
Pomešati brašno, mlevene lešnike, prašak za pecivo i kakao. Dodati u masu od maslaca zajedno sa suvim grožđem natopljenim u rum i čokoladnim mrvicama. Pleh (26 cm) podmazati i posuti brašnom. Usuti masu i peći u rerni 50 minuta. Zatim koru ostaviti oko 10 minuta da miruje, zatim ostaviti da se hladi na kuhinjskoj rešetki.
Fil i ukrašavanje
Pavlaku umutiti sa vanilin šećerom i učvršćivačem. Čokoladni krem i kakao dodati. Ohlađeno testo iseći vodoravno. Donju koru premazati čokoladnim šlagom, staviti drugu koru i lagano pritisnuti. Čokoladu za kuvanje izdrobiti i rastopiti je na pari. Premazati tortu.
Za ukrašavanje: mlevene orahe posuti po obodu torte dok je krem još mekan, a odozgo poređati listiće badema. Zatim pustiti da se čokoladni preliv dobro stegne.
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari