Malina je zeljasta biljka iz porodice ruža. Prvi plodovi dolaze odmah posle sađenja, a pun rod dostiže u trećoj godini. Rađa jednom ili više puta u godini, a živi u proseku od osam do 14 godina. Raste u obliku grma visine do tri i po metra. Latinski naziv idaeus potiče od imena planine Ide na Kritu. Postoji grčki mit prema kojem je malina spasla život Zevsu tako što ga je majka Rea na ovoj planini sakrila iza grmlja ove biljke kad je tadašnji vrhovni bog Hronos, njegov otac, hteo da ga ubije.
Rimljani su proširili malinarstvo po celoj Evropi. U srednjem veku malina počinje da se koristiti u medicinske svrhe i kao sirovina za boje, a samo bogati ljudi mogli su da je koriste. U Severnoj Americi, pre nego što su Evropljani došli, Indijanci su već koristili maline. U 18. veku sadnice su pojeftinile pa su svi mogli da ih kupe i tako se uzgajanje ovog voća omasovilo. Plod maline ima višestruku namenu, a pored toga što se jede svež, može da se zamrzne i konzumira tokom zime.
Sušeno voće, džem, pekmez, sok i sirup samo su neke od brojnih mogućnosti kako ovo voće može da se prerađuje. Od lista ove biljke mogu da se spravljaju lekoviti čajevi. Malina, bilo sirova ili prerađena, može da se jede više puta dnevno i bezbedna je za decu. Eksperimentima se došlo do zaključka da masaža malinama veoma povoljno deluje na kožu.
DEJSTVO CRVENOG PLODA
S obzirom na to da plod maline sadrži mnogo lekovitih materija i ima jako antioksidantno dejstvo, on povoljno utiče na organizam i jača imunološki sistem, a takođe koristi se kod avitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, dijareje, menstrualnih tegoba, problema s jajnicima, povišene temperature... Stručnjaci su utvrdili da je, uz antioksidantno i antitoksično delovanje, ovo voće veoma dobro za srce, krvne sudove, kožu i imuni sistem.
SNAŽAN ANTIOKSIDANS
Osim što su dobar izvor vitamina C, maline sadrže i korisne fitohemikalije i elaginsku kiselinu, koje pomažu u borbi protiv tumora. Listovi ove biljke sadrže organske kiseline, tanin i flavonoid i koriste se za ispiranje usta i lečenje bolesti probavnog i kardiovaskularnog sistema. Plod je odličan za borbu protiv virusa i snižavanje šećera u krvi, dok sirup od malina jača srce. Sve u svemu, ovo bobičasto voće prepuno je antioksidanata i trebalo bi da bude na meniju onih koji vode računa o sopstvenom zdravlju.
Izvor: Story.rs

Komentari
Komentari