Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Zdrava ishrana smanjuje rizik od depresije

Zdrava ishrana smanjuje rizik od depresije

Zdrava ishrana smanjuje rizik od depresije

Zdrava ishrana smanjuje rizik od depresijeIshrana može da smanji rizik od ozbiljne depresije, zaključak je studije koju su na 2.000 ispitanika sproveli stručnjaci Univerziteta u Istočnoj Finskoj. Uz to, otkrivena je i veza između promena u životnom stilu i gubitka kilograma sa smanjenjem simptoma depresije.
Ova studija govori u prilog tezi da zdrava i uravnotežena prehrana imaju veliki potencijal u smanjenju simptoma depresije i njenoj prevenciji, istakli su istraživači.

Osobe koji pate od depresije često se hrane nezdravo i unose manje hranljivih materija. Pa ipak, nije sasvim jasno postoji li čvrsta veza između ishrane i unosa hranljivih materija sa rizikom razvoja depresije kod zdravih osoba.

Zdrava ishrana koja uključuje mnogo povrća, voća, različitih bobica, celovite žitarice, piletinu, ribu i nemasni sir bila je povezana sa smanjenom učestalošću simptoma i rizikom od razvoja depresije tokom celog perioda ispitivanja. Uz to, učestvovanje u trogodišnjoj interventnoj studiji koja je orijentisana ka menjanju životnog stila je takođe pridonelo smanjenju simptoma depresije, ali bez posebnog grupnog efekta, dok je smanjenje telesne težine uveliko uticalo na smanjenje simptoma depresije.

Često konzumiranje nezdrave hrane i generalno nezdrava ishrana, s mnogo mesnih prerađevina, poslastica bogatih šećerom, prženih krompira, često je povezivana s povećanim rizikom od razvoja depresije i njenih simptoma.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovoj studiji unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3), čaja i kofeina, nije povezan s rizikom od depresije.

Učesnike studije, njih više od 2000 sredovečnih i starijih Finaca, istraživači su pratili tokom 13 godina. Njihove prehrambene navike praćene su različitim upitnicima i dnevnicima, dok su podaci o pojavljivanju depresije dobijeni od nacionalne bolnice. Efekti trogodišnje promene u životnom stilu na rizik od razvoja depresije praćeni su u studiji o prevenciji dijabetesa u kojoj je učestvovalo 140 sredovečnih žena i muškaraca podeljenih u različite grupe.

Depresija je jedan od najvećih izazova za zdravlje, s jakim uticajima na javno zdravstvo, ekonomiju i kvalitet života. Upravo zato i postupak lečenja, ali i prevencije depresije treba gledati iz različitih uglova i razvijati nove pristupe tim aktivnostima, a jedan od načina su i promene u životnim i prehrambenim navikama.

Izvor: Lepota i zdravlje

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.