Sastojci koji će vam biti potrebniza karamel:
100g putera
100 g šećera u prahu
400g dugotrajnog mleka
Za koru:
150g mlevenog integralnog keksa
230 g pekan oraha
75 g putera
3 velike banane
250 ml slatke pavlake
kakao prah
Za karamel preliv:
125 g putera
125 g žutog šećera
125 ml kokosovog mleka
Priprema:
Za karamelu, na tihoj vatri u teflonskom tiganju sjedinite šećer i puter. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte dugotrajno mleko, i sačekajte da masa provri. Neprestano mešajte. Kada se masa zgusne i osetite miris karamela, sklonite sa vatre i sačekajte da se ohladi.
Da biste napravili koru pekan orahe prepolovite i pomešajte sa mlevenim keksom. Dodajte istopljeni puter i mešajte dok se masa ne izjednači. Masu stavite u kalup za kore prečnika 25 cm i rasporedite je ravnomerno. Banane isecite na kolutove i dodajte karameli. Promešajte da bi se smesa izjednačila, potom je rasporedite preko kore od keksa. Stavite u frižider na pola sata.
Kada se pita ohladi, umutite slatku pavlaku pa njome premažite pitu. Ostatak prekan oraha i kakao u prahu iskoristite za dekoraciju.
Pri pripremi karamel preliva, pomešajte puter, šećer i kokosovo mleko u tiganju na vatri srednje jačine. Sačekajte da provri i kuvajte od 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne i dobije zlatno braon boju. Servirajte tako što ćete parče preliti karamelom. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari