Potrebno je za testo:
250 g brašna
kašičica praška ca pecivo
100 g šećera
vanilin šećer
kašičica rendane kore limuna
125 g maslaca
jaje
Potrebno je za fil:
kilogram jabuka
sok limuna
145 g šećera
2 pudinga od vanile
vanilin šećer
750 ml soka od jabuke
400 ml šlaga
2 učvršćivača šlaga
50 g suvog grožđa
Ukrašavanje:
listići badema
Priprema:
Pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom, korom limuna. Dodati maslac i jaje i sve pomešati. Testo u foliji hladiti 30 minuta. Kalup (prečnika 26 cm) podmazati i sa 2/3 testa obložiti dno. Od ostatka testa formirati 4 cm visoku ivicu i čvrsto je priljubiti uz ivice kalupa.
Jabuke oljuštiti i sitno ih iseći. Pomešati ih sa sokom limuna i 3 kašike šećera. Odmah rasporediti po testu. Rernu zagrejati na 170 stepeni. Od vanilin praška za puding, 100 g šećera, vanilin šećera i jabukovog soka (umesto mleka) skuvati puding kao i obično. Još vruću masu odmah sipati preko jabuka i posuti suvim grožđem. Kolač peći 50-60 minuta, izvaditi i ostaviti da se hladi u kalupu. Tek pred serviranje izvaditi tortu iz kalupa, premazati je gusto čvrsto ulupanom pavlakom sa učvršćivačem za šlag. Listićima badema ukrasiti tortu.Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari