Zdrav i izbalansiran intestinalni trakt je veoma bitan za jak imuni sistem i vitalnost organizma. Jedan od najlakših i najekonomičnijih načina da unapredite floru creva je da koristite fermentisanu hranu.
Ljudi fermentišu hranu već vekovima. Ovde se najpre misli na namirnice koje prolaze fazu lakto-fermentisanja, što znači da ugljeni hidrati i skrob iz povrća i voća se prevode u mlečnu kiselinu uz pomoć mnogih lakto bakterija. Mlečna kiselina je prirodni konzervans koji inhibira razvijanje patogenih bakterija. Jedino šta se dodaje u namirnice prilikom ovakvog konzerviranja je kuhinjska so. Bakterije koje su štetne po nas, ne mogu da tolerišu mnogo soli, ali zato dobre, saprofitne bakterije mogu.
Laktofermentacija uništava patogene sojeve, a dozvoljava rast i razvoj saprofitnim sojevima. Fermentisane namirnice su živa hrana, prebogata enzimima i probioticima.
Za čitav ovaj proces nije potrebna nikakva skupa oprema i aparatura, a preporučuju se staklene ambalaže za čuvanje, a ne plastične jer dolazi do migracije štetnih materija iz plastike u hranu.
Možete koristiti staklene ambalaže sa hermetičkim poklopcima koji nisu metalni, koji stvaraju savršenu anaerobnu sredinu za fermentaciju. Postoje i posebni krčazi od keramike, koji se mogu koristi za fermentaciju, od najsavremenijih do klasičnih i antičnih grnčarija.
Šta sve možemo fermentisati?
Pića: Kefir,Sok od borovnica, Sok od jagoda, Limunada,Piće od đumbira, Kombuha,Breskva i kombuha,
Jagoda i kombuha,Kajsija i kombuha
Povrće:Šargarepe, Đumbir, Indijski začinjen karfiol, Kupus, Rotkvice, Pečurke, Krastavci, Zeleni pasulj
Mlečni proizvodi:Krem sir, Maslac, Nemlečne alternative, Kokosovo jogurt, Kokosov kefir, Sir od oraha
Prelive jelima i namaze: Kečap, Majonez, Senf, Salsa, Ren, Roštilj sos, Čili majonez
Voće:
Puter od krušaka, Marmelada od crvenih pomorandži, Mango salsa, Bobičasto voće i javorov sirup, Borovnica sos, Sos od jabuka, Limun
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari