Starinska pogača-sastojci koji će vam biti potrebni:
1 šolja tople vode, kašičica i po suvog kvasca, kašika meda ili šećera, kašičica soli, 3 i po šolje brašna
Priprema:
Razmutite kvasac s toplom vodom. Kad zapeni, dodajte med ili šećer i so, pa promešajte. Ubacite šolju brašna i mesite, lagano dodajući ostatak brašna. Ostavite testo da naraste, premesite ga i podelite na osam loptica. Svaku rastanjite, premažite uljem, pokrijte folijom i ostavite još 30 minuta. U rernu zagrejanu na 250 stepeni stavite samo pleh s papirom za pečenje. Kad se pleh ugreje, ubacite lepinjice i pecite ih osam minuta. Izvadite ih na krpu, umotajte, pa sve zajedno tako umotane stavite u veću kesu da odstoje 15 minuta. Ovaj postupak je važan zbog teksture i vlažnosti. Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari