Spanać je jedno od nutritivno najvrednijih namirnica, i zbog velikog prisustva minerala i vitamina. Izuzetno je bogat kalijumom, kalcijumom, natrijumom, fosforom, manganom, bakrom, cinkom, jodom, kobaltom. Spanać je takođe bogat vitaminima, naročito vitaminom C i svim vitaminima iz grupe B. Zbog svojih sastojaka i hranljivosti, nazivaju ga kraljem povrća.
Zašto je zdrav?
Jedna šolja kuvanog spanaća osigurava 295 odsto dnevnih potreba za vitaminom A i oko 30 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Spanać je takođe vrlo dobar izvor folata, vitamina iz B grupe koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, komponente za koju se veruje da, ukoliko je prisutna u visokoj koncentraciji, može povećati verovatnoću za srčani udar. Spanać je bogat i magnezijumom, mineralom koji igra ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska. Istraživači su u spanaću identifikovali različite flavonoide koji imaju antioksidativno i potencijalno antikancerogeno delovanje. Jedna od njegovih važnih uloga u organizmu je i sprečavanje oksidacije holesterola, pa tako posledično i čuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.
Saveti za pripremanje
Kalorična vrednost spanaća nije velika (22 kcal), jer u sebi ima malo belančevina, ugljenih hidrata i masti, a zbog značajnog prisustva celuloze dragocen je za proces varenja i čišćenja organizma. Pre pripreme, spanać je potrebno dobro oprati u tri vode kako bi se s listova uklonila zaostala zemlja i druge nečistoće. Nije preporučljivo da se sprema kao varivo s brašnom, na masti životinjskog porekla jer može da izazove dijareju. Da bi se sačuvali vitamini i minerali, treba ga kuvati na pari ili u vrlo maloj količini kipeće vode (nikako u hladnoj), oko pet minuta. Treba ga pripremati s mlekom da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum i stvara kalcijum-oksalat, i tako izlučuje iz organizma. Može da se upotrebi i neki mlečni proizvod (jogurt, pavlaka, svež sir).
Čaj od spanaća (za bolji rad jetre, bešike i organa za varenje)
Dva decilitra ključale vode preliti preko šake lišća od spanaća. Ostaviti poklopljeno deset minuta, zatim procediti. Piti tri puta dnevno pre jela po šolju.
Salata od spanaća (za bolje pamćenje)
Svako kuvanje smanjuje biološku vrednost namirnica pa se zato preporučuje da svakog dana pojedete i malo presnog povrća i voća. Za salatu se uzimaju mladi listovi spanaća, začine sa dosta seckanog belog luka, limunovog soka i maslinovog ulja.
Kome može da škodi? (Tabela)
Spanać u većim količinama nije preporučljiv osobama koje boluju od poremećaja štitne žlezde - jer nitrati mogu da ometaju njen rad.
Od konzumiranja bi trebalo da se uzdrže osobe koje imaju problema sa bubrežnim i kamenjem u žuči, jer kristali oksalne kiseline potenciraju njihovo stvaranje.
Oksalati mogu da ometaju apsorpciju kalcijuma, pa se osobama koje uzimaju suplemente tog minerala sugeriše da spanać jedu bar dva-tri sata pre unosa kalcijuma.
Preporučuje se umerena konzumacija kada su u pitanju mališani, jer veće količine oksalne kiseline mogu da izazovu nedostatak kalcijuma u organizmu, na šta su deca u razvoju posebno osetljiva.
Zbog velike količine mokraćne kiseline i purina, moraju da ga izbegavaju osobe koje pate od gihta, reume i artritisa.
Izvor: Stil magazin

Komentari
Komentari