Sastojci koji će vam biti potrebni:
300 g brašna, malo soli, 100 g šećera, malo rendanog muskatnog oraščića, 150 g hladnog maslaca, 1–2 kašike mleka
Za fil:
800 g jabuka, 5 kašika šećera, 2 kašičice cimeta
Priprema:
Sipati brašno u činiju za mešenje. Dodati šećer, so i malo muskatnog oraščeta, pa sve izmešati. Iseckati maslac i dodati ga. Brzo umesiti mikserom sa specijalnim nastavkom za mešenje testa (ili brzo izmesiti rukama, prethodno opranim u hladnoj vodi). Dodati mleka, onoliko koliko je potrebno da se testo ujednači, ali ne previše, da ne bude lepljivo. Preseći testo na pola i oba dela razviti na radnoj površini s brašnom, tako da se dobiju 2 kruga prečnika oko 30 cm. Obložiti jednim krugom plitki pleh za pite (prečnika 26 cm) prethodno obložen peki papirom. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Jabuke očistiti i iseći na tanke kriške. Izmešati jabuke sa 4 kašike šećera i cimetom, pa ih rasporediti po testu. Poklopiti drugim krugom od testa, pa krajeve stisnuti tako da fil tokom pečenja ne iscuri. Peći oko 40 minuta, posuti preostalim šećerom i servirati toplo, uz kafu ili čaj. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari