Sastojci koji će vam biti potrebni:
1 kg očišćenih trešanja, 1,400 kg šećera, 2 kesice vanilin šećera, 1 limun, 3,5 dl vode
Priprema:
Trešnje najpre očistite, potom dobro operite od blata i prljavštine. Ostavite voće u posudi s vodom da odstoji oko 30 minuta. Pripremite šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, sipajte šećer u nju kao i gore navedenu količinu vode, pa stavite da proključa. Kada se napravi fin gusti sirup, dodajte trešnje, vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte na jakoj vatri, ali s vremena na vreme protresite šerpu da slatko ne bi zagorelo. Skidajte penu kašikom kad god se pojavi, a kada se šećer sasvim zgusne, slatko je gotovo. Sklonite ga s ringle i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi oko 12 sati, a zatim ga sipajte u čiste tegle. Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari