Riba smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, od depresije i Alchajmerove bolesti. Ali nije bitno samo da je što češće jedete – način na koji konzumirate ribu takođe je veoma važan.
Jedno skorašnje istraživanje iz Pitsburga otkrilo je da su oni koji su redovni jeli ribu imali veći volumen mozga u regijama koje su povezane sa učenjem i pamćenjem, ali samo ako je riba bila pečena, na žaru ili roštilju, a ne pržena.
Taj način spremanja ribe dobar je i iz dijetetskih razloga. Na primer, desetak račića prženih na ulju može da ima 280 kalorija, dok 12 pečenih ili kuvanih račića sadrži samo 85 kalorija.
A evo kako da postignete da pečena riba ima fantastičan ukus.
KORISTITE DOBRE MASTI
Pre spremanja ribe, premažite riblje filete maslinovim ili kokosovim uljem. Ili nakon spremanja pospite po njoj iseckani avokado, koštunjavo voće ili nekoliko maslina.
DODAJTE BILJE I ZAČINE
Postoji mnogo načina da se riba začini. Možete je začiniti belim lukom, sveže isceđenim limunovim sokom, biberom, đumbirom, crvenom paprikom u prahu, peršunom i ljutom papričicom.
VIŠESLOJNOST
Kad je ispečete, naslažite na ribu nekoliko slojeva zdrave hrane, kao što su dinstani spanać, pečeni paradajz, dinstane pečurke i slično.
OHLADITE JE
Skoro sve vrste ribe mogu da se služe i kad se ohlade. Rashlađena može da vam posluži i kao dodatak za salatu, a možete da je jedete i sa žitaricama.
Izvor: Blic Žena

Komentari
Komentari