500 g brašna
kockica kvasca
malo šećera
2 jajeta
malo soli
200 g šećera u prahu
250 g masti
kašika soka od limuna
Brašno sipati u činiju i napraviti udubljenje. Kvasac rastopiti sa šećerom u mlakoj vodi. Pokriti krpom i držati na toplom mestu 20 minuta. Jaja pomešati sa solju, sipati u 250 ml mlake vode i pomešati. Zamesiti 100 g šećera u prahu i 100 g masti. Testo iseći na komade i ponovo zamesiti. Ponoviti još jednom, sve dok testo ne postane meko i glatko. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Razviti testo. Kašiku masti staviti u sredinu, i testo preklopiti na pola, a onda zaviti. Ponoviti postupak sa još jednim komadom masti. Oko 20 minuta ostaviti da odstoji. Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Testo oblikovati u dugačku rolnu. Unutrašnju stranu premazati preostalom tečnom masti. Oblikovanu spiralu staviti na pleh obložen masnim papirom. Ostaviti da stoji 20 minuta.Poprskati vodom i peći u rerni oko 20 minuta. Na dno rerne staviti lonac sa vodom. Kada počne da izlazi para, držati vrata rerne otvorena.
Ostatak šećera u prahu pomešati sa sokom od limuna i preliti puža od kiselog testa.
Izvor: Stvar Ukusa

Komentari
Komentari