Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Prednosti organske hrane: jaja

Prednosti organske hrane: jaja

Prednosti organske hrane: jaja

Prednosti organske hrane jajaJaje, još jedna često upotrebljavana namirnica životinjskog porekla, sadrži vrlo kvalitetne proteine zahvaljujući idealnoj ravnoteži aminokiselina. Jaja su bogata vitaminima grupe B, naročito vitaminom B12, vitaminima A, D, E i K, kao i mineralima selenom i cinkom.

Dobar su izvor luteina, kome mnoga istraživanja pripisuju zaštitno delovanje kod bolesti očiju. Jaje srednje veličine sadrži oko 75 kalorija i čak i oni na niskoholesterolskim jelovnicima mogu da tolerišu jedno jaje dnevno. Jaja prirodno hranjenih kokošaka sadrže zdraviji odnos omega-6 i omega-3 masti.

Neka istraživanja pokazuju da jaje kokoške koja živi na otvorenom i jede travu ima i do četiri puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina od jaja kokoške gajene u kavezu. Taj odnos može da varira i u masovnoj proizvodnji.

Ako proizvođač kokoškama daje hranu bogatu omega-3 mastima i na primer, u ishranu dodaje lanene semenke, njihova jaja će biti izrazito bogata omega-3 mastima.

I način pripremanja obroka je jako važan. Ako želite da vaš unos omega-3 esencijalnih masti dođe iz jaja slobodnih kokošaka, pravite kajganu, kuvajte ih, ali ih ne pecite na oko jer se tako, zbog visokih temperatura pečenja, omega-3 masti mogu uništiti.

Izvor: Sensa

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.