Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Povrće kao borac protiv alegrija

Povrće kao borac protiv alegrija

Začepljenost nosa i curenje, kijanje, svrab i suzenje očiju, promene na koži... sve su to alergijske pojave sa kojima se susrećemo. Zaustavite pospešivanje alergije pri prvim znacima. Uz šest namirnica koje vam nudimo, možete sprečiti ili potpuno zaustaviti alergiju.

Ove namirnice mogu da odbrane vaše telo od svega stranog i potencijalon štetnog:

LUK
Beli i crni luk u sebi sadrže flavanoid tkzv.kvercetin, koji deluje kao antihistaminik. On proizvodi supstance koje blokiraju alergijsku reakcijeu.

BROKOLI
Brokoli deluje na otčepljivanje sinusa. Kao i luk, ima antialergijsko dejstvo.Bogata je vitaminom C koje snižava nivo histamina, uzročnika alergije. Potrebno je oko 500 miligrama vitamina C da ublaži simptome alergije. U sirovoj šoljici brokolija možete naći čak 80 miligrama ovog vitamina. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete ga zameniti kupusom ili karfiolom.

ŠARGAREPA
Šargarepa je bogata karotenom i pogodno deluje na pojavu alergije. Njeno bogatsvo leži u beta karotenu ali se uz nju i preporučuje unos drugih namirnica koje sadrže likopen i lutein. Možete ih naći u paradajzu i zelenom lisnatom povrću. Neka istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima ređe pate od alergija.

KELJ
Ima slično dejstvo kao i brokoli, smanjuje curenje nosa i otčepljuje sinuse. Kelj je bogata vitaminom A i ublažava simptome i ojačava imunitet. Neka istraživanja pokazuju da osobe sa nedostatkom vitamina A češće oboljevaju od alergija i astme.

BUNDEVA
Bundeva je bogata vitaminima A i C, kao i cinkom, te je to čini odličnim borcem s alergijama. Najbolja je kada se koristi kao dodatak ishrani. Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imuni sistem.

CELER
Celer pomaže snizavanju visokog krvnog pritiska i kod pojave hroničnih bolesti. Takođe, delotvoran je kod ublažavanja alergijskih simptoma. Deluje protivupalno i obiluje vitaminom C koji jača imunološki sistem. Najbolje je da ga jedemo skuvanog na pari jer tada možemo sačuvati sve njegove važne sastojke.

Izvor: Blic Žena

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.