Sastojci koji će vam biti potrebni za polpete zapečene u bešamel sosu
Za ćufte: 500 g ćurećeg mlevenog mesa, 100 g sredine od hleba, malo mleka, 30 g ementalera, 30 g slanine, 1 jaje, so, biber, prezle
Za bešamel: 40 g maslaca, 30 g brašna, 500 ml mleka, so, beli biber, muskatni orah, 30 gr ementalera, malo parmezana
Priprema:
Sredinu hleba potopite u malo mleka i ostavite da odstoji. Mleveno meso stavite u posudu, pa dodajte oceđen hleb, rendani ementaler i slaninu seckanu na što sitnije kockice. Dobro izmešajte, pa dodajte jaje, so i biber i sve povežite s malo brašna. Posudu poklopite i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata, a potom pravite okrugle ćufte.
Stavite dva litra vode da provri, posolite, pa polako spuštajte ćufte i kuvajte ih 15 minuta. Kuvane ćufte ocedite. U šerpi istopite maslac, dodajte brašno i mleko i uz stalno mešanje kuvajte bešamel. Posolite, pobiberite, dodajte rendani muskatni orah i dobro promešajte sos.
U vatrostalnu posudu najpre sipajte sos, zatim stavite kuvane ćufte i ponovo zalijte bešamelom. Preko narendajte ostatak ementalera i pospite rendanim parmezanom. Zapecite u rerni i poslužite. Izvor: Blic Žena
Komentari
Komentari