Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Pokrenite novu energiju

Pokrenite novu energiju

Pokrenite novu energiju

Pokrenite novu energijuŽitarica spelta ili krupnik danas ima široku primenu, između ostalog i zato što mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu ( ova žitarica sadrži gluten, ali u manjoj količini nego neke druge žitarice).

Viši sadržaj belančevina
Sorte krupnika imaju bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo i to da su dijetetska vlakna krupnika vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu.

Za jači imunitet
Zrno krupnika sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina u poređenju sa običnom pšenicom. Korišćenje krupnika u ishrani je preventivno, čuva ljudski organizam od tih bolesti, a osim toga jača i imunitet. Krupnik je veoma bogat mineralnim materijama, mikroelementima i vitaminima. Ima znatno veći sadržaj vitamina Bi i B2 i nijacina od obične pšenice. Značajan je veoma visok sadržaj selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi raka.

Borac protiv anemije
Stara žitarica je odličan borac protiv anemije i povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva. Hranljive materije u krupniku ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke učinke. Krupnikov hleb preporučuje se i sportistima. Svojim sastavom spelta može pozitivno uticati na podizanje imuniteta.

Reguliše metabolizam
Žitarica je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. U Nemačkoj je na nekim klinikama spelta uvrštena u program lečenja u slučaju hroničnih infekcija, oboljenja kostiju i nerava... Preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama u slučaju dijareje, konstipacije, slabog varenja, grčeva, i raznih drugih poremećaja varenja.

-Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica.
-Ima i znatnu količinu cinka, i relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Spelta sa grilovanim tofuom

U cilju promocije zdrave hrane u restoranu Madera je ovih dana predstavljen program “Pokrenite novu energiju”. Preporuka inovativnog kuvara Tonija Radića za ovo proleće je rižoto bez glutena sa speltom i dimljenim tofuom.

Potrebno:
1Praziluk
1 vezica divljeg zelja ili blitve
200 gr spelte
2 kašike veganskog parmezana
200 gr Dimljenog tofua
2Tikvice
2 paradjaza
So i biber
Maslinovo ulje
1 kašika marinade

Skuvati speltu 20 minuta i ostaviti da bubri još 30 minuta. Prodinstati povrće, dodati so, marinadu, speltu, veganski parmezan, dinstati par minut sa malo vode. Proveriti slanost na kraju dodati izgrilovani tofu iseckan na kockice.
Servirati i na vrh dodati tofu i posuti susamom.

Veganski parmezan -70 g sušenog crnog luka u granulama, 100gr susama, kašičia beog luka u prahu, pola kašičice suvog origana, so, malo bibera

Susam sa malo soli propržiti u tiganju da blago porumeni oko minut I samleti u secku. Samleti crni luk i sve izmešati u činiji.
Marinada -6 čena belog luka, vezica peršuna,po želji pola vezice mirođjije. Sitno naseckati (u blenderu) i dodato 70 posto hladno cedjenog ulja suncokreta i 30 odsto maslinovog. (čuvati marinade u frižideru)

Izvor: Stil magazin

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.