Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Pijenje vode – umetnost i nauka

Pijenje vode – umetnost i nauka

Pijenje vode – umetnost i nauka

Pijenje vode – umetnost i nauka...Ayurvedski način pijenja vode je:

1. Pe svega, sedite i popijte (baš kao što bi trebalo da sedite kada jedete)

2. Uzmite gutljaj, nemojte ispijati celu čašu. Mali gutljaj, gutanje, disanje. Ponovite.

3. Sipkajte vodu tokom dana. Ako progutate previše vode odjednom vaše telo zapravo ne upija tu tečnost. Većina toga samo prođe kroz vas.

4. Temperatura vode treba najmanje biti sobna. Toplo je uvijek bolje. Hladna i ledena voda doslovno gasi vašu probavnu vatru.

5. Nakon jela popijte samo mali gutljaj vode. Ako pijete previše dok jedete, vaš trbuh neće imati dovoljno prostora za probavne akcije. Zapamtite ovo pravilo: ispunite vaš želudac 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% praznog prostora probavne procese.

6. Iz istog razloga, ne pijte puno vode pre ili nakon obroka. Kao što smo već rekli – ispunite stomak 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% prazna .

7. Pijte kad ste žedni. Žeđ je prirodni nagon koji treba poslušati. To znači da telo treba vodu.

8. Što se tiče količine, mi smo svi različiti, različitih veličina s različitim dijetama i načinima života. Univerzalno pravilo od osam čaša dnevno se jednostavno ne može primeniti na svakoga. Naravno, čudesno ljudsko telo ima sopstveni ugrađeni merač: žeđ. Ako ste žedni, pijte vodu. Kada slušate signale žeđi i pijuckate vodu tokom dana imat ćete pravu meru.

9. Vaš urin je još jedna provera je li vaše telo dovoljno hidrirano. Trebalo bi da bude prilično bistar i boje slame. Ako je tamno žut, pijte više vode.

10. Vaše usne su još jedan pokazatelj. Ako su suhe, vjerojatno je vaše tijelo dehidrirano.

Pravila su vrlo jednostavna, možda čak i očita. No, mogu napraviti ozbiljnu promenu u načinu na koji se osećamo na dnevnoj bazi. Važno je pravilo da postanemo svesni onoga što jedemo i pijemo te da osluškujemo signale tela.

Izvor: Lepota i zdravlje

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.