Sastojci koji će vam biti potrebni:
patka (1,5-2 kg), kašika soli,50 ml vruće vode, topla voda za podlivanje
Premazivanje:
80 g meda, 3 kašike sirćeta, 3 kašike ulja
Nadev:
pomorandža, 2 struka praziluka
Kroketi od pirinča:
150 g pirinča dugog zrna, 1-2 kašike prezli + prezle za valjanje, 100 g kačkavalja u kockicama (najbolje edamer), 2 kašike seckanog peršuna, 1/2 kašicice đumbira, jaje, 60 g rendanog parmezana, 2 kašičice soli, 5 dl vode, ulje
Sos:
1/2 kašičice đumbira
2-3 kašike belog vina, 0,5-1 dl vode, 1-2 kašičice gustina, so, biber
Priprema:
Patku dobro posolite spolja i iznutra. Pomešajte med, sirće i kašiku ulja, i time premažite patku sa svih strana. U patku stavite pola pomorandže, očišćen praziluk (samo beli deo). Stavite patku u podmazan pleh, podlijte vrućom vodom i pecite na 190 stepeni. Tokom pečenja je premazujte preostalom mešavinom meda, sirćeta i ulja i dodajte toplu vodu po potrebi.
Posle sat vremena pored patke stavite drugu polovinu pomorandže isečenu na kolutove i nastavite da pečete još oko sat vremena (dok meso ne omekša).
Za to vreme pripremite prilog, odnosno krokete od pirinča. Pirinač stavite u slanu kipuću vodu i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Sklonite s vatre i malo prohladite. Dodajte narendan sir, razmućeno jaje, đumbir, peršun i prezle, i sve dobro izmešajte. Rukom oblikujte male kuglice, a u sredinu svake stavite kockicu sira. Kuglice od pirinča uvaljajte u prezle i pržite u dubokom ulju dok ne postanu svetložute.
Pečenu patku izvadite iz pleha, a suvišnu masnoću ocedite. Saft procedite i izlijte u manju posudu. Dodajte đumbir, biber, vino i razmućen gustin s vodom. Zajedno kuvajte 1-2 minuta, stalno mešajuci. Po potrebi, sos još malo posolite. Pečenu patku isecite i poslužite uz sos i krokete od pirinča. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari