Kada se govori o ovoj namirnici, nju najčešće nazivaju superhranom. Zbog toga ne čudi što naš narod ima običaj da kaže kako pasulj junaka hrani. Njega čini snažna kombinacija proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi ili da se izbore sa već postojećim bolestima. Ima na stotine vrsta ovog povrća, koje je odmah posle žitarica najzastupljenije u prehrani ljudi.
PRASTARA NAMIRNICA
Pasulj je jednogodišnja biljka koja spada u mahunarke. Potiče s teritorije današnje Amerike, a na Stari kontinent stigao je u 16. veku, u društvu krompira i kukuruza. Međutim, iako je relativno kasno stigao u Evropu, odigrao je jednu od ključnih uloga u razvoju civilizacije. Nije uopšte slučajno što je izabran za hranu koju jedu vojnici. On daje energiju i čuva vaše zdravlje. Na našem tržištu ima ga tokom čitave godine.
VRSTE
Osnovna podela jeste na mladi i suvi pasulj. Pored toga, postoji zaista veliki broj njegovih različitih vrsta. Najpoznatije su azuki, bostonski sitni, crni, crveni, šareni, južnoamerički, tetovac, gradištanac, pasuljica, pegasti, kineski mung itd. U skladu sa tim, postoji i mnoštvo načina na koji se ova mahunarka priprema u kuhinjama širom planete.
SUPERHRANA
Poseduje ogromnu energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne amino-kiseline, kao i antioksidante. Zrna pasulja imaju različite lekovite sastojke: biljna vlakna i hormone, kompleks vitamina B, gvožđe, kalijum, fosfor, cink i brojne druge. Ima izuzetno malo masti, a posebno je zdrav zbog toga što nema holesterola u svom sadržaju.
ŠTITI OD RAKA
Dugačka je lista bolesti koje možete preduprediti ukoliko redovno jedete pasulj. On snižava holesterol, reguliše šećer u krvi, dobar je za digestivni trakt a štiti i od raka, pogotovo oboljenja debelog creva. Uz to, pomaže u sprečavanju bubrežnih bolesti, problema s kostima, osteoporozom, a preporučuje se i osobama koje pate od nesanice ili neplodnosti. Čak se koristi i u određenim domenima kozmetike, pogotovo što postoji verovanje kako je Kleopatra koristila prah od pasulja u nezi svog nežnog i belog lica.
U KUHINJI
Pasulj dugo drži čoveka sitim, ali zato se teško vari. Najčešće se kuva, čorbast ili gust, kao i zapečen u rerni, a sprema se i sušen ili konzervisan. Može biti glavno jelo, ali često se kombinuje i s nekim suvim mesom. Jedan je od zaštitnih znakova meksičke kuhinje. Za smanjenje nadutosti i gasova, uz pasulj se preporučuju prirodni začini poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira i slično.
Izvor: Story.rs
foto: Profimedia, Shutterstock
Komentari
Komentari