Call centar
  • 0
    Korpa je prazna.

Paprike štite od Parkinsonove bolesti?

Paprike štite od Parkinsonove bolesti?

Paprike štite od Parkinsonove bolesti?

Paprike štite od Parkinsonove bolestiParkinsonova bolest utiče na način na koji se krećete. Oštećuje živce i zaustavlja proizvodnju dopamina, supstance koja je zaslužna za prenos poruka među telesnim ćelijama. Na taj način mozak ne može nesmetano slati poruke mišićima.
Salata od kiselih paprika i plavog paradajza
Neka istraživanja su pokazala da nikotin može podstaći ćelije mozga da proizvode dopamin. Naime, prethodno istraživanje je pokazalo da pušači imaju manji rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, u odnosnu na nepušače.
Povrće, koje dolazi iz iste porodice biljaka kao i duvan, kao što su paprike, paradajz ili krompir, takođe sadrže nikotin, a ovo naučnici su u ovom istraživanju proučavali delovanje različitih vrsta biljaka sa nikotinom.

Naučnici su uporedili 490 osoba kojima je nedavno dijagnostikovana Parkinsonova bolesti i 644 osobe koje ne pate od Parkinsonove bolesti. Obe grupe su ispunjavale anketu koja je sadržala pitanja o njihovim prehrambenim navikama.

Rezultati su pokazali da povećanje konzumacije povrća koje sadrži nikotin može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, a paprika se pokazala najdelotvorniji.

Iako naučnici istraživanje trebaju nastaviti, ističu da osobe, koje u porodičnoj anamnezi imaju slučajeve Parkinsonove bolesti, trebaju veću pažnju obratiti na prevenciju Parkinsonove bolesti.

I dok ovim istraživanjem nije sa sigurnošću potvrđeno da paprike smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, prednosti konzumiranja raznolikog povrća su brojne,prenosi VebMD.

Izvor: alo.rs

Komentari

0
Komentara

Pošalji komentar

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.