Parkinsonova bolest utiče na način na koji se krećete. Oštećuje živce i zaustavlja proizvodnju dopamina, supstance koja je zaslužna za prenos poruka među telesnim ćelijama. Na taj način mozak ne može nesmetano slati poruke mišićima.
Salata od kiselih paprika i plavog paradajza
Neka istraživanja su pokazala da nikotin može podstaći ćelije mozga da proizvode dopamin. Naime, prethodno istraživanje je pokazalo da pušači imaju manji rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, u odnosnu na nepušače.
Povrće, koje dolazi iz iste porodice biljaka kao i duvan, kao što su paprike, paradajz ili krompir, takođe sadrže nikotin, a ovo naučnici su u ovom istraživanju proučavali delovanje različitih vrsta biljaka sa nikotinom.
Naučnici su uporedili 490 osoba kojima je nedavno dijagnostikovana Parkinsonova bolesti i 644 osobe koje ne pate od Parkinsonove bolesti. Obe grupe su ispunjavale anketu koja je sadržala pitanja o njihovim prehrambenim navikama.
Rezultati su pokazali da povećanje konzumacije povrća koje sadrži nikotin može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, a paprika se pokazala najdelotvorniji.
Iako naučnici istraživanje trebaju nastaviti, ističu da osobe, koje u porodičnoj anamnezi imaju slučajeve Parkinsonove bolesti, trebaju veću pažnju obratiti na prevenciju Parkinsonove bolesti.
I dok ovim istraživanjem nije sa sigurnošću potvrđeno da paprike smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, prednosti konzumiranja raznolikog povrća su brojne,prenosi VebMD.
Izvor: alo.rs

Komentari
Komentari