Zamrznite hranu na pravi način i kasnije ćete više uživati u ukusnim namirnicama
Zamrzivač mora biti pun
Ako ste mislili da pretrpavanje zamrzivača troši struju i ne garantuje kvalitet zamrzavanja, varate se. Polu prazan ili prazan zamrzivač mnogo je veći potrošač električne energije nego što mislite. Zamrznute namirnice održavaju temperaturu puno lakše pa cirkulacija hladnog vazduha u tom slučaju puno je slabija i time garantuje uštedu.
Hranu uvek umotajte pre zamrzavanja
Hrana koja je direktno u dodiru s ledenom površinom može se oštetiti i promeniti strukturu. Kako biste to sprečili, pre zamrzavanja uvek zapakujte namirnice u plastične kese. Isto tako, meso pre zamrzavanja možete marinirati u ulju i začinima i time sačuvati njegovu svežinu i mekoću.
Hranu zamrzavajte u manjim porcijama
Pre nego što zamrznete namirnice, umesto da ih spakujete zajedno, rasporedite ih u manje porcije. Na vaj način možete birati količinu koju ćete pripremiti, ali i uštedeti vreme i energiju, jer se manja količina hrane brže zamrzava. Ako sumnjate u kvalitet hrane, ne zamrzavajte je. Hrana kojoj je istekao rok, koja je već jednom zaleđena i potom odleđena ili ona koja je stajala na toplom predugo ne bi se trebala naći u vašem zamrzivaču. Iako vrlo niske temperature čuvaju namirnice, one ne mogu uništiti bakterije i mikroorganizme koji su se nastanili na hrani.
Ne zaboravite da odledite zamrzivač
Iako to mnogima predstavlja pravu muku, zamrzivač bi svako trebao, s vremena na vreme, da odledi i očisti. Slojevi leda koji nastaju po zidovima zamrzivača smanjuju njegovu učinkovitost i troše električnu energiju, a u naslagama leda se mogu sačuvati bakterije i virusi preneseni hranom.
Izvor: superzena.net
Komentari
Komentari