Cimet
Ako je verovati istraživanjima, samo pola kašičice cimeta na dan može da doprinese snižavanju nivoa šećera u krvi za osobe s dijabetesom tipa 2. Određeni sastojak u cimetu aktivira otpuštanje insulina, pomažući tako organizmu da pretvori glukozu u energiju. Ovaj začin možete da stavite na sveže voće, žitarice s mlekom ili s njim pripremite jutarnju kafu.
Beli luk
Beli luk znatno snižava nivo šećera u krvi, a pritom sadrži flavonoide koji svojim antioksidativnim svojstvima regulišu proizvodnju glutationa, jakog antioksidanta u ćelijama koji pomaže u sprečavanju nastanka kancerogenih promena. Beli luk možete da dodate skoro svakom jelu, pa će tako biti odličan izbor za salate, supe i jela od mesa.
Kurkuma
Iako nisu sprovedena detaljna istraživanja, veruje se da ovaj indijski začin ima pozitivan učinak na kontrolu šećera u krvi.
Trešnje
Ovo voće puno je antrocijanina, a jedno istraživanje, sprovedeno prošle godine, pokazalo je da je kod žena u čiju su redovnu ishranu bile uključene trešnje bila smanjena insulinska rezistencija.
Sirće
Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu “Diabetes Care” pokazali su da uzimanje mešavine jabukovog sirćeta i vode pred svaki obrok ima blagotvorno dejstvo na organizam. Između ostalog, povećava osetljivost na insulin i smanjuje nagli porast šećera u krvi nakon konzumiranja hrane bogate skrobom kod onih koji imaju pred-dijabetes i obolelih od dijabetesa tipa 2.
Izvor: b92
Foto: Horia Varlan/Flickr.com
Foto: Vicente Villamón/Flickr.com
Komentari
Komentari