Sastojci koji će vam biti potrebni:
4 jaja sobne temperature
175 g šećera (po ukusu se može i smanjiti šećer, sve zavisi od slatkoće šljiva)
2 kesice vanile sa ukusom limuna
150 g brašna
8 g praška za pecivo
80 g otopljenog putera
25 zrelih, plavih šljiva
Priprema:
Promešati brašno, prašak za pecivo i so. Umutiti omekšali maslac sa Žicom za mućenje umutiti jaja,šećer i vanilin šećer sa ukusom limuna ( ako nemate tu vanilu,dodajte običnu vanilu i limunovu koricu ).
U umućenu smesu dodati otopljen puter i sve to sjediniti i na kraju dodati brašno, koje ste izmešali sa praškom za pecivo.Vatrostalnu posudu ili pleh veličine 20cm X 28cm podmazati i sipati umućenu smesu.
Šljive, koje ste oprali i očistili od koštica preseći na pola i naređati po testu (šljive će upasti u testo i prilikom pečenja će ispustiti svoje sokove i učiniće vam kolač jako sočnim).
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 195 C oko 35 do 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni, a testo se odvaja od stranica pleha. Proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.
Pečen kolač ohladiti u plehu, iseći na kocke, posuti prah šećerom ili po želji premazati šlagom i poslužiti uz čašu finog soka ili sa kuglom sladoleda. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari