Sastojci koji će vam biti potrebni:
1-1,5 kg mesa od divljaci (divlja svinja, jelen, srna)
crveni luk u količini polovine težine mesa
6 čenova belog luka
razno povrće (sve zajedno do 400 g: šargarepa, celer, paštrnak, peršun, list peršuna, list celera)
2 kašike gustog soka od paradajza
100 g suve slanine
50-80 g ovčje stelje
goveđi bujon
so, biber
mlevena ljuta paprika
lovorov list
ljuta papričica
2-2,5 dl belog suvog vina
Priprema:
Kratko propržite meso na ulju, samo toliko da izgubi crvenu boju. Izvadite meso i stavite ga na stranu. U istoj masnoći propržite što sitnije isečene crveni i beli luk, pa dodajte povrće seckano na kockice ili kolutove, i sve zajedno malo propržite. Dodajte seckanu slaninu i stelju, pržite minut-dva i onda dodajte ranije proprženo meso. Sve lepo promešajte, stavite kašičicu ljute aleve paprike, još malo promešajte da se sve izjednači, nalijte bujonom, dodajte i lovorov list, biber u zrnu, so, izmrvljenu suvu ljutu papričicu, peršunov i celerov list i sok od paradajza. Poklopite i ostavite da proključa.
Smanjite vatru da se lagano krčka uz samo malo otklopljenu posudu i po neko mešanje. Gulaš treba kuvati najmanje 2-2,5 sata, uz povremeno dolivanje bujona (ili vode). Gustinu gulaša podešavajte po ukusu. Gulaš kuvajte do takve gustine da, kad dodate vino, dobije željenu gustinu. Izvor: Stvar Ukusa
Komentari
Komentari